Hoe wordt een zwembad gebouw
Hoe wordt een zwembad gebouw

Hoe wordt een zwembad gebouw

Heb jij altijd al gedroomd van een zwembad in de tuin? Voor veel mensen blijft dit helaas een droom, maar als jij de gelukkige bent die het zich kan veroorloven dan is het altijd goed om te weten hoe een zwembad gebouwd wordt. In dit artikel leer je wat er allemaal komt kijken bij het verwezenlijken van jouw droom.

Het begint met het type zwembad

Een zwembad bouwen begint met het bepalen wat voor type zwembad je wilt. Er zijn twee type zwembaden, namelijk zwembaden uit één blok of bouwkundige zwembaden. Kunststof zwembaden kunnen in één blok gemaakt worden, waarbij het zwembad als geheel in één keer geplaatst wordt. Bouwkundige zwembaden bestaan uit aparte blokken die op elkaar gestapeld moeten worden in het gegraven gat. Dit kost uiteraard meer geld, omdat er veel meer arbeid aan te pas komt.

Het maken van een zwembad in één blok

Een zwembad in één blok is een mooi voorbeeld van innovatie. Door de komst van kunststoffen die wij gemakkelijk naar onze hand kunnen zetten, is het nu mogelijk om een zwembad in allerlei vormen en maten te laten maken in een fabriek. Hierdoor vormen ze één sterk geheel waarbij lekkage vrijwel onmogelijk is. Het is echter wel ongelooflijk belangrijk om te kijken welke kunststof gebruikt wordt voor het bouwen van jouw zwembad. Polypropyleen is namelijk een erg duurzame vorm van kunststof dat weinig onderhoud vraagt, terwijl polyester last heeft van polyesterrot. Dit komt doordat polyester niet waterdicht is, wat een duidelijke reden zou moeten zijn om hier geen zwembaden van te maken, maar doordat het goedkoop is wordt dit toch nog vaak gebruikt voor zwembaden die niet van absoluut hoge kwaliteit hoeven te zijn.

De charme van bouwkundige zwembaden

Een bouwkundig zwembad is ongelooflijk prijzig door de flinke arbeid die hiervoor geleverd moet worden. Deze zwembaden worden vooral gemaakt van beton of styropor. Betonnen zwembaden kunnen gegoten worden voor de bodem en vervolgens kunnen betonblokken opgebouwd worden om de muren te vormen. Het beton wordt vervolgens bedekt met tegels, foliebekleding of een kunststof coating. Styropor is eigenlijk een leeg blok waar later beton in gegoten wordt. Deze lichte blokken worden gemakkelijk opgestapeld om ze met beton te vullen als de gewenste zwembadvorm staat. Dit vraagt wat minder arbeid en is daardoor goedkoper dan het gebruiken van puur beton.

Een belangrijke afweging

Als je een zwembad wilt laten bouwen, is het belangrijk om goed af te wegen wat voor soort zwembad je wilt. Als kosten geen probleem zijn, dan krijg je met een bouwkundig zwembad een erg luxe uitstraling, maar de mogelijkheden voor bijzondere vormen zijn hierbij wel kleiner. Een zwembad in één blok kan in elke vorm gemaakt worden die je wilt en kost ook nog eens een stuk minder geld. Bedenk van te voren dus goed wat voor jou en jouw tuin belangrijk is qua uitstraling en hoeveel geld je eraan kwijt kunt, voordat je in gesprek gaat met jouw zwembadbouwer. Zo kun je optimaal genieten van jouw eigen zwembad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *